39 Kč
/ ks
39 Kč / 1 ks
Pomozte svému tělu! Správně zpracované kysané zelí obsahuje prospěšné bakterie mléčného kvašení, např. Lactobacillus brevis a také je zdrojem velkého množství vitaminu C a vápníku, jehož využitelnost je srovnatelná s vápníkem z mléka. Dále zelí obsahuje řadu bioaktivních látek, vitamin K, vitaminy skupiny B, minerály jako je draslík, fosfor, síra, chlor, železo, mangan, měď a zinek a také pro organismus potřebné esenciální aminokyseliny. Díky tomu slouží zelí jako výborný prostředek na podporu metabolismu, pomáhá zvyšovat obranyschopnost organismu a usnadňuje vyplavování škodlivých látek z organismu. Působí proti únavě a při pravidelné konzumaci může dokonce snižovat riziko vzniku civilizačních chorob.
Kysané zelí je produkt mléčně kvasného procesu, pro jehož zdárný průběh je nezbytné, aby z každé vrstvy byl vytěsněn vzduch a vytlačena přebytečná voda. Tento kvasný proces probíhá samovolně a slouží současně jako konzervant, není tedy třeba používat žádné aktivátory kvašení ani konzervační přípravky.
Kysání zelí je proces, jehož průběh se od dob našich babiček téměř nezměnil. Nakrouhaný základ z čerstvého zelí se po jednotlivých vrstvách ukládá do kádí zapuštěných do země. Následně se ke každé vrstvě přidává sůl a kmín a poté je stejně jako dříve sešlapána zaměstnanci zelárny v bílých holinách. Při správném sešlapání pojmou menší kádě 10 tun a větší až 15 tun zelných hlávek.
A Křimické zelí je opravdu dobrá volba!