Bretaňská sůl

Není sůl jako sůl, to už v dnešní době víme. Můžeme vybírat ze široké škály druhů - kamenná, mořská, himalájská, kouřová a spousty dalších. Mezi evropské speciality rozhodně patří sůl bretaňská z francouzské oblasti Guerande, často také nazývaná Keltskou mořskou solí nebo Sel de Guerande. Je natolik výjimečná, že získala chráněné označení původu PGI, stejně jako třeba šampaňské nebo Parmská šunka.

A čím je tato sůl tolik odlišná? Je plodem oceánu, slunce a větru. Vzniká v mělkých salinách na pobřeží Atlantského oceánu, kde jsou solná pole lemována vrstvou přírodního jílu a písku. Právě jíl pozitivně ovlivňuje složení soli a ionizuje minerální látky v mořské vodě. 

crtb-ad2665-bourcier-simon-1920x1280

Sůl je sbírána ručně, tradičním způsobem starým několik tisíc let. Tato zručnost je předávána již od antiky z generace na generaci. Sůl není proplachovaná, ani rafinovaná či jinak chemicky upravená a je přirozeně v bio kvalitě. Zůstává tak čistě přírodním produktem bez vnějšího zásahu, zachovává si benefity mořské vody včetně všech obsažených minerálů a dalších stopových prvků. Není proto čistě bílá, ale lehce nažloutlá až zašedlá. A to právě díky odlišnému chemickému složení. Obsahuje méně sodíku a má také jiné chemické složení oproti konvenčním solím - více hořčíku, jódu a dalších minerálních látek. Zdroje uvádí až 82 stopových minerálů, které lidské tělo potřebuje pro svoje zdraví a dlouhověkost. 

Díky bohaté chuti a typickému mořskému aromatu ji využíváme např. při grilování, pečení v solné krustě nebo klasicky při vaření těstovin, masa, zeleniny nebo omáček. Při stolním použití ji musíte umlet pomocí keramického mlýnku nebo podrtit v hmoždíři. Nepoužívejte kovové mlýnky, velice rychle si je zničíte a ony zrezaví.

Přírodní sůl potřebuje speciálně skladovat. Keltská mořská sůl je trošku vlhká na dotek a udrží si vlhkost i při delším skladování na chladném místě. Nenechávejte ji v plastovém obalu, uložte ji do hliněné nebo dřevěné nádoby. Sůl potřebuje dýchat, ale přitom by měla být v suchu a chráněná před slunečním svitem.