Novinky

Přírodní Kosmetika Herbalka

V malé rodinné manufaktuře v podhůří Jizerských hor se Tomáš rozhodl vyrábět přírodní kosmetiku, bez chemie a bez barviv. 

Křupravé Strouhanky

Máte pocit, že na klasickém smaženém řízku se nedá nic zkazit

Bretaňská sůl

Není sůl jako sůl, to už v dnešní době víme

Kombucha

Hledáte zdraví prospěšný povzbuzující nápoj plný kofeinu? A už jste vyzkoušeli fermentovaný drink kombucha? Jde vlastně o prokvašený zelený nebo černý čaj kyselé chuti, který kvasí pomoci shluku kvasinek - tzv.matky. Matka je rosolovitá kolonie bakterií a kvasinek, která zfermentuje slazený čaj.  

Předpokládá se, že pochází z východní Asie (pravděpodobně Čína), ale je populární v celé Asii a v severní Americe, především v Rusku a v USA. 

K její výrobě je potřeba získat sehnat “matku” a potom se už můžete dát do experimentování s různými druhy čajů a jejich slazení.

Pokud nemáte čas nebo se vám matku nepodařilo sehnat, můžete si v našem obchodě nebo v e-shopu nakoupit několik druhů kombuchy ( https://www.jendobryjidlo.cz/kombuchy/ ) od slovenské firmy Manaroots.

KOMBUCHA ZÁZVOROVÁ - https://www.jendobryjidlo.cz/kombuchy/kombucha-zazvorova-330-ml/

Kombinace zázvoru a kombuchy vás zaručeně nakopne do dalších výkonů. Díky probiotické kultuře z kombuchy jsou nápoje zdraví prospěšné a rozhodně nahradí i  nezdravé “energiťáky”. 

KOMBUCHA CITRÓNOVÁ TRÁVA https://www.jendobryjidlo.cz/kombuchy/kombucha-citronova-trava-330-ml/

Ty vám pomohou zklidnit zažívání a nastolit normální stav.

KOMBUCHA BORŮVKOVÁ https://www.jendobryjidlo.cz/kombuchy/kombucha-boruvkova-330-ml/

Spojením sladké chuti borůvek a probiotické kultury kombuchy vznikla osvěžující ovocná limonáda, která je jako stvořená pro letní dny.

KOMBUCHA ANANASOVÁ https://www.jendobryjidlo.cz/kombuchy/kombucha-ananasova-330-ml/

Kvalitní ananasy z Kostariky v kombinaci se zajímavou chutí kombuchy přináší neobvyklou limonádu, kterou můžete pít kdykoliv. 

KOMBUCHA KIWI https://www.jendobryjidlo.cz/kombuchy/kombucha-kiwi-330-ml/

Tato výjimečná limonáda vyrobená z fermentované čaje obsahuje přírodní kofein a chuť tradiční limonády. Spolu s kiwi je ideálním osvěžením na každý den. 

KOMBUCHA GRANÁTOVÉ JABLKO https://www.jendobryjidlo.cz/kombuchy/kombucha-granatove-jablko-330-ml/

Granátové jablko spolu s probiotickými kulturami z kombuchy tvoří ideální nápoj pro zvýšení vaší imunity a zlepšení trávení.

Návod na výrobu kombuchy:

1 l vody

60 g cukru

15 g sypaného zeleného nebo černého čaje

125 ml živé dozrálé kombuchy (nápoje)

1 mateřská kultura kombuchy (lze sehnat ve speciálních skupinách na FB, většinou se kombucha matka daruje spolu s kombuchovým nápojem)

Smíchejte vodu a cukr, přiveďte k varu. Přidejte čaj a nechte louhovat zhruba 15 minut. Přeceďte a nalejte do opravdu čisté sklenice se širokým hrdlem. Kombucha by měla mít celou svou vrchní část vynořenou na vzduchu. Čaj nechte vychladnout na teplotu lidského těla, přidejte kombuchový nápoj a vložte matku. 

Zakryjte plátnem a uchovávejte v pokojové teplotě. Po pár dnech až týdnech si všimněte blanky, která začne vznikat na povrchu. Nálev ochutnejte. Pravděpodobně bude ještě dost sladkým. Čím déle ho necháte kvasit, tím bude kyselejší. Jakmile je podle vás kombucha kyselá tak akorát, je připravená k vypití. Slejte ji a dejte ji do lednice - zastaví se tak kvasný proces. Nyní byste měli mít matky dvě. Jednu starou původní a jednu mladou, kterou můžete někomu darovat. 

Nezapomeňte si odlít část nápoje na vaše další kombuchové kvašení.

 185-1024x683