Zahájení předobjednávek na Svatomartinskou husu

Svatomartinská husa 

Svatý Martin se blíží a k němu patří tradiční svatomartinská husa. Pokud si chcete dopřát tu nejlepší, velkou a šťavnatou farmářskou husu, spustili jsme pro vás možnost předobjednávek.

Objednávejte nejlépe pomocí e-shopu nebo přímo na telefonním čísle +420 603 248 457.


Víte, kde se vzala tradice svatomartinské husy? A kdo to vůbec byl svatý Martin?

Svatý Martin byl biskupem v Tours ve Francii. Narodil se v dnešním Maďarsku jako římský občan a původně byl voják. A proč se pojí právě husa se sv. Martinem? Před tím než se měl stát biskupem, tak se údajně podle legendy schoval v jedné z pousteven, jenže ho právě husy prozradily svým kejháním, lidé ho našli a jmenovali biskupem. Další legenda praví, že husy rušily svým kejháním bohoslužbu, a tak se staly za trest pečínkou. Ať už je pravda o vzniku tradice jakákoliv, pořádně vypečená husa spolu s dobrým mladým vínem k svátku svatého Martina prostě patří. 

A jak takovou husu správně připravit?

⦁ Vše začíná nákupem. U nás seženete prvotřídní kvalitní bio husu, samozřejmě od prověřeného farmáře. Vždy je dobré znát původ kupovaného masa.

⦁ Husu si den dopředu nasolte a okmínujte, poté ji nechte odpočívat v lednici. Před samotným pečením ji nechte zhruba 2-3 hodiny vyndanou z lednice při pokojové teplotě.

 ⦁ Počítejte s tím, že pečení takové pořádně vypečené husičky bude "chvíli" trvat a to klidně i 12 hodin. Najdete spoustu receptů, ale většina kuchařů preferuje pomalé pečení, někteří dokonce i 15 hodin. 

⦁ Husu vložíte do hlubšího pekáče s víkem, podlijete vodou a necháte péct na nejnižší možnou teplotu. Občas zkontrolujte, dle potřeby podlejte vodou nebo přelejte husu výpekem, maso se nesmí vysušit. Poté odstraníte víko, přidáte teplotu na 180°C a necháte husu zhruba hodinu dopéct, aby se na ní vytvořila pěkně křupavá a zlatavá kůrčička.

⦁ Hotovou pečínku podáváme s červeným nebo bílým zelím a bramborovým či houskovým knedlíkem. K svatomartinské huse doporučujeme kvalitní víno a nebo pivo na zapití.