Mandle plátky 200 g

Značka: Natu
115 Kč / ks
Momentálně nedostupné
Můžeme doručit do:
2.12.2022

Mandle jsou jádra suchých plodů mandloně obecné a jsou bohaté na rostlinné tuky a vlákninu. Jemně nasekané plátky blanšírovaných mandlí se skvěle hodí nejen na zdobení a pečení sladkých pokrmů, sle i do salátů nebo do polévek.

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení: 100% plátky loupaných mandlí

Výživové hodnoty na 100 g

Energetická hodnota
2420 kJ/579 kCal
Tuky 50 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 3,8 g
Sacharidy 21,5 g
- z toho cukry 4,4 g
Bílkoviny
21 g
Sůl
0 g
Vláknina
12,5 g

 

Mandle jsou jádra plodů stromu mandloně obecné, která je blízce příbuzná s broskvoní a meruňkou. Patří mezi skořápkové plody, stejně jako lískové oříšky nebo vlašské ořechy. Mezi největší producenty mandlí na světě patří Spojené státy americké (zejména Kalifornie), dále Austrálie a Evropa.

Loupané mandle neobsahují nahořklou slupku, proto jsou lépe stravitelné.

Mandle našly uplatnění i v kosmetickém průmyslu. Získává se z nich mandlový olej, který se přidává do pleťových a tělových krémů.

Využití  

Mandle mají tradiční využití při pečení sladkých moučníků, vánočního cukroví nebo makronek. V současnosti našly uplatnění v nejrůznějších paleo receptech. Díky jejich charakteristicky nasládlé vůni a chuti jsou hojně využívány při přípravě RAW dezertů.

TIPY  

  1. Snídaňové kaše: Přidejte pár mandlí do kaše v kombinaci s ovocem.
  2. Smoothies: Rozmixujte s banánem, přidejte kakaový prášek, med a máte krémové čokoládové smoothie, které ocení nejen vaše děti.
  3. Mandlové mléko: Rozmixujte dva hrnky teplé vody a hrnek mandlí výkonným mixérem. Vzniklý nápoj přeceďte. Mléko dochuťte kardamonem, šafránem, ghí a lžičkou medu. Zbylou drť můžete využít na přípravu palačinek, lívanců nebo jí použít na přípravu rozjasňující pleťové masky.
  4. Mandlové máslo: Rozmixujte mandle ve výkonném mixéru na jemno. Můžete přidat přírodní sladidla a špetku soli na dochucení.
  5. Pečení: Využijte namleté mandle jako součást těsta na pečení v nejrůznějších receptech.
  6. Dochucování jídel: Dochází vám inspirace jak dochutit pokrmy? Sáhněte po mandlích. Hodí se do sladkých i slaných jídel.
  7. Amlou: Rozmixujte mandle s arganovým olejem, medem a špetkou soli a získáte lahodnou marockou pomazánku!
  8. Marcipán
  9. Makronky: Tradiční francouzské makronky si připravíte jednoduše z vaječných bílků, mletých mandlí a cukru.
  10. Turrón: Připravte si z mandlí tradiční španělskou pochutinku.

Věděli jste, že?

Vědecké označení mandloně - amygdalos vznikl z asyrského názvu pro mandli ahmygdala a znamená “pěkný strom".

Doplňkové parametry

Kategorie: Ořechy
Hmotnost: 0.2 kg